Actualiteit

 • 6 maanden

  Onze Leo heeft gisteren zijn halve verjaardag mogen vieren... 6 maanden jong.  Niet te geloven hoe snel het gaat... Zelfs dat baby gezichtje begint stillekes aan  te verdwijnen.  Nu begint hij te kruipen en zijn favoriete hobby is blazen: blazen op zijn hand, zijn tut, zijn eten...  En hij is officieel half belg en half amerikaans... Hij kan van 2 paspoorten kiezen als hij het land uit wil.

  DSCN3687.JPG

  DSCN3690.JPG

 • En opnieuw...

  Het zit Oklahoma niet mee... eergisteren kregen we weer te maken met dodelijke tornado's en deze keer dichter bij huis.  Vroeger in de avond leek het erop dat de tornado die ten westen van Oklahoma City begon recht naar ons trok.  Dus had ik besloten om te gaan schuilien op mijn werk.  Ik werk nl. in de kelder van een 3-verdiepingen gebouw en mijn kantoor is in het midden van dat gebouw, dus de meest ideale plaats in geval van... Toen we aankwamen op mijn kantoor was ik niet alleen: 2 van mijn collega's hadden hetzelfde idee, een een half uurtje later kwam de hele kuisploeg erbij zitten want de sirenes bleven maar loeien.

  Opnieuw geluk gehad... de tornado's bleven weer ten zuiden van ons, en ons huisje en hondjes waren OK.  Op dit moment is het kalmer en schijnt de zon, maar tegen het einde van de week verwachten we weer meer onweer.  En dat is het probleem met tornado's... naast de schade gaat een tornado altijd gepaard met zware hagel en enorm veel regen.  De meeste slachtoffers van eergisteren waren omgekomen vanwege het water, niet de tornado zelf...

  Ik trok gisteren naar El Reno en Union City voor wat beelden op te nemen voor het werk... spijtig genoeg meer van hetzelde...

  IMG_1401.jpg

  IMG_1402.jpg

  IMG_1403.jpg

  En deze video bewijst hoe gevaarlijk het is... op een bepaald moment trok de tornado plots een andere richting in en bijna alle tornado "chasers" moesten met hun wagen achteruit.  Deze ploeg had minder geluk... Hun wagen werd door de tornado 200 m "verhuisd"...

   

 • Nieuwe foto's

  Vandaag ben ik opnieuw naar Moore getrokken.  We hadden gehoopt in de buurt te zijn van de President, maar dat is niet gelukt.  Vandaag was ik in de buurt van de school die volledig vernield was.  In vergelijking met de foto's van eergisteren zul je hier minder huizen zien staan omdat dit echt het centrum van de tornado was...

  DSCN3588.JPG

  DSCN3589.JPG

  DSCN3590.JPG

  DSCN3592.JPG

   

  DSCN3594.JPG

  En hier is een goed voorbeeld van de kracht van de tornado.  De bakstenen in het midden van de foto vormden een brievenbus.  Je ziet ook dat het ongeveer 30 cm in de grond zat op cement, maar dat de tornado het volledig uit de grond heeft gerukt.  En in de volgende foto kan je zien hoe de tornado de betonnen paal gewoon heeft gebogen.

  DSCN3595.JPG

  DSCN3598.JPG

  En toch verliezen de eigenaars van deze huizen hun humor niet.  Ook al is er niks overgebleven dan de bouwgrond en de beton waar ooit een huis gestaan heeft, toch vond men de tijd op een bordje te plaatsen dat leest :"Open huis. Kom maar binnen. Noem je prijs.  Ruime oppervlakte met weinig muren. Moore, OK Lachen.  Je moet het maar kunnen.

  DSCN3601.JPG

   

   

 • Beelden spreken luider dan woorden

  Vandaag mocht ODOT voor het eerst in de wijken om het puin op te kuisen.  Ik zag dus de schade en vernieling van heel dichtbij...

  IMG_1370.jpg

  IMG_1369.jpg

  IMG_1371.jpg

  IMG_1372.jpg

  IMG_1373.jpg

  IMG_1374.jpg

  IMG_1375.jpg

  IMG_1376.jpg

  IMG_1377.jpg

  IMG_1379.jpg

  IMG_1380.jpg

  IMG_1383.jpg

  IMG_1384.jpg

   

 • Tornado dag 2

  Ik ben voor de tweede dag naar Moore getrokken.  De dag begon met een interview met Elke van VTM die gisterenavond in Dallas was aangekomen.  Ik zag de reportage op het nieuws van 7 uur.  Ik heb deze morgen ook met Het Nieuwsblad gesproken.  Dat interview zou morgen (donderdag) in de krant staan.

  De "grote kuis" is begonnen.  ODOT mocht vandaag overal puin gaan opruimen.  Hier zijn een paar foto's van vandaag:

  IMG_1361.jpg

  IMG_1362.jpg

  IMG_1363.jpg

  DSC_2329.jpg

 • Tornado

  De tornado van gisteren heeft uiteraard voor heel wat schade en mensenlevens gekost.  Oklahoma kende op 3 mei 1999 eenzelfde storm die toen voor 1,2 miljard dollar schade had aangebracht.  Men verwacht dat de storm van gisteren 3 keer zoveel zal kosten. 

  We wisten in Oklahoma dat het weer ideaal was voor tornado's.  Verleden week wist de weerman ons al te vertellen dat het weekend extra gevaarlijk ging zijn.  Met de koude lucht vanuit het westen en de warme lucht vanuit de Golf van Mexico, waren Oklahoma en Kansas de staten met de meeste kansen op tornado's.  En het weer is hier heel belangrijk.  Van zodra er een hevige bui opwaait, zal men hier live naar een radar kijken en ons bijna straat per straat vertellen wat er aan de hand is.  En gisteren was geen uitzondering.  We kregen ongeveer een 30-tal minuten voordat de tornado ontwikkelde al waarschuwingen via tv en op onze telefoon dat er een "Tornado Watch" was.  Een tornado watch wil zeggen dat de atmospheer een tornado kan produceren.  Maar wanneer men spreekt van een "Tornado Warning", dan zullen de sirenes luiden en moet je gaan schuilen.

  De kracht van deze storm was uitzonderlijk.  Normaal gezien kan je een tornado overleven in je badkamer wanneer je in het bad kruipt en een matras of dekens over je legt.  Wij hebben dan altijd 3 dingen bij ons: een helm, handschoenen en vaste schoenen.  Maar gisteren zei de weerman dat de tornado zo was gegroeid dat je kans op overleven afhing van 2 dingen: ofwel probeer je de tornado te vermijden en rijd je de andere richting uit, of je kruipt onder de grond.  Bovengronds zou je het niet overleven....

  En de kracht was vandaag duidelijk.  Voor het werk ben ik gaan filmen en nam ik ook deze foto.  Het is een oude brug die niet meer gebruikt wordt, maar je ziet dat 2 zones van de brug gebroken zijn en vanwege de wind tegen de nieuwe brug liggen.

  IMG_1350.jpg

  IMG_1348.jpg

  De pijpen die je zit liggen aan de linkse kant zijn gaslijnen.  Die zijn ondertussen afgesloten en men zal binnenkort beslissen of ze al dan niet ondergronds gelegd zullen moeten worden.

  De schade is enorm.  En heel uitgestrekt.  Het is niet zoals de Twin Towers.  Het pad van de tornado was bijna 3 km breed en 30 km lang.  De meeste huizen zijn tot puin gereduceerd, en sommige bewoners hebben zelfs geen puin om naar persoonlijke artikelen te zoeken....

  Ik ben aan 't filmen omdat mijn werk (ODOT) bijna alle werknemers die met een vrachtwagen of bulldozer kunnen rijden zijn opgeroepen om te helpen met het verwijderen van de puin.  Dat zal waarschijnlijk morgen beginnen, maar ze staan nu al klaar en wachten op het groen licht om te kunnen beginnen.

  IMG_1353.jpg

  De belgische pers heeft me proberen te bereiken, van de Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad tot VTM en Q Music.  Ik heb mijn best gedaan om iedereen te woord te staan, en als iemand contact met me wil opnemen kan je me altijd een "comment" schrijven want dat komt in mijn email inbox terecht.

  Ik heb vandaag ook gesproken met reporter Serge De Marre die voor VTM in Moore is.  We gaan proberen om met elkaar af te spreken voor een interview.  Het zal allemaal afhangen van mijn werkschema morgenvroeg.

   

   

 • Badje

  Wat een verschil een week maakt!  Leo doet het heel wat beter met de borstvoeding en het is te merken... kijk eens naar dat buikske!  Hij neemt heel graag een badje, dus we laten hem er altijd van genieten. 

  DSCN3239.JPG

  DSCN3243.JPG

  DSCN3237.JPG

  DSCN3236.JPG

 • Leopold Emmett Vleugels

  Vandaag is onze zoon Leopold "Leo" Vleugels geboren in Oklahoma City om 2:44 in de namiddag. Hij wedge 3.120 kg Mama en zoontje stellen het goed! Papa kan niet trotser zijn!

  image.jpg